Ben naast hier en daar onkruid weghalen, ook begonnen met het winterklaar maken van de tuin. Ik heb als bodembedekking een stuk winterrogge gezaaid. Breedwerpig, met de hand. Was leuk om te doen.

Er zijn afgelopen maandag nog weer 3 proefabonnementen bijgekomen. Dan zijn er sinds de opendag van 8 september zo'n 14 proefabonnementen afgesloten. Ben benieuwd hoeveel er lid worden.

Over de pompoenen: Pompoenen kan je prima thuis bewaren. Vandaar dat ik ook zoveel heb geteeld dat je thuis een voorraadje kan aanleggen. Dat betekent dat leden extra pompoenen kunnen oogsten. Diegene die een proefabonnement hebben, mogen extra pompoenen oogsten zodra ze lid zijn geworden.


Te oogsten:

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Recepten via deze link.

Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Pompoen: Donkeroranje pompoen uitzoeken. Steeltje moet verkurkt zijn. Oogsten door steeltje bovenaan door te snijden. Voor 1 volwassene wat kleinere uitzoeken. Leden mogen 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bieten: Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Voor de liefhebber

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Sla: De kroppen zijn niet zo groot geworden. Oogsten door met een mesje de krop los te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Zomerpastinaak: De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten