Ik heb weer een paar stroken met winterrogge ingezaaid. De rogge zaai ik als bodembedekker voor in de winter. Rogge is een plant die je nog laat kan zaaien en bij lage temperaturen nog groeit.
Er zijn inmiddels weer een aantal leden bij gekomen. Na het aflopen van de proefabonnementen zal ik de balans op maken.
Over de pompoenen: Pompoenen kan je prima thuis bewaren. Vandaar dat ik ook zoveel heb geteeld dat je thuis een voorraadje kan aanleggen. Diegene die een proefabonnement hebben, mogen extra pompoenen oogsten zodra ze lid zijn geworden.

Te oogsten:

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recept: Wat ik zelf lekker vindt: Plakken van ongeveer 1 centimeter dik snijden. Aan beide kanten even bakken totdat plak gaar(zacht) is. Plak kaas op laten smelten en serveren. Heerlijk!

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Pompoen: Donkeroranje pompoen uitzoeken. Steeltje moet verkurkt zijn. Oogsten door steeltje bovenaan door te snijden. Voor 1 volwassene wat kleinere uitzoeken. Nieuwe Leden mogen 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bieten: Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Sla: De kroppen zijn niet zo groot geworden. Oogsten door met een mesje de krop los te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Zomerpastinaak: De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten