Regen en zon wisselen elkaar af. En het is niet koud. Toch kan het in oktober al wel gaan vriezen en als boer moet je altijd voorruit kijken. En als ik naar de winterwortels kijk zie ik dat we daar nog veel van hebben. In tegenstelling van wat je bij de naam zou denken kunnen winterwortels niet tegen vorst. Daarom mogen leden als ze daar de ruimte voor hebben thuis een voorraadje aan leggen. Stapel niet schoongemaakte wortels zonder loof in een kistje of doosje en zet het op een koele plek. Eventueel afdekken met een beetje zand, gaatjesplastic of vochtige doek tegen uitdroging. Op deze manier kan je wortels nog weken tot maanden goed houden.

Over de pompoenen: Pompoenen kan je prima thuis bewaren. Vandaar dat ik ook zoveel heb geteeld dat je thuis een voorraadje kan aanleggen. Diegene die een proefabonnement hebben, mogen extra pompoenen oogsten zodra ze lid zijn geworden.

Te oogsten:

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene. Leden mogen 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Savooi kool:  Ook wel groene kool genoemd. Sommige kolen zijn heel los van binnen. Dus even voelen of de kool goed gevuld is. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recept: Wat ik zelf lekker vindt: Plakken van ongeveer 1 centimeter dik snijden. Aan beide kanten even bakken totdat plak gaar(zacht) is. Plak kaas op laten smelten en serveren. Heerlijk!

Koolraap: Het zijn grote knollen. Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak­maker erbij. Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk. Recepten via deze link. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Chinese kool: Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren zijn een beetje aangetast, maar die kan je gewoon weghalen. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om thuis een voorraad aan te leggen.

Bieten: Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Voor de liefhebber

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Recepten via deze link.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Pompoen: Donkeroranje pompoen uitzoeken. Steeltje moet verkurkt zijn. Oogsten door steeltje bovenaan door te snijden. Voor 1 volwassene wat kleinere uitzoeken. Nieuwe Leden mogen 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Zomerpastinaak: De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten