Het blijft weer om je laarzen aan te trekken naar de tuin. Op het land valt het nog wel mee met de nattigheid, maar bij het afdakje en de pomp is het wat modderig. Gelukkig zijn er af en toe ook dagen met een heerlijk zonnetje.

Als er nog liefhebbers zijn voor een voorraadje winterwortel, dan is denk ik nu het goede moment om die aan te leggen. Dat doe je door het loof van de wortel af te draaien en ze niet schoongemaakt in een kistje of doosje te stapelen. Zand of een stukje plastic eroverheen, zodat ze niet uitdrogen en op een koele plek zetten. Bijvoorbeeld in een schuurtje.

Op donderdagavond 9 januari heb ik een ledenvergadering gepland. Dus zet maar vast in je agenda. Verdere details volgen nog.

Binnenkort verwacht ik nachtvorst van betekenis. Dan is het gebeurd met de bladgroenten, zoals snijbiet en spinazie. Dus nu daar nog even lekker van oogsten.

Te oogsten

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Graag eerst van de scheve planten oogsten.

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om thuis een voorraad aan te leggen.

Groenselderij: Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Groenlof:  Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recept: Wat ik zelf lekker vindt: Plakken van ongeveer 1 centimeter dik snijden. Aan beide kanten even bakken totdat plak gaar(zacht) is. Plak kaas op laten smelten en serveren. Heerlijk!

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Andijvie: Er staan nog wat andijvie kropen op het land. Oogsten door met mesje krop los te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak­maker erbij. Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten