De nachtvorst die over de tuin gegaan is, was niet zo hevig. De meeste bladgroenten, zoals Nieuw-Zeelandse spinazie en snijbiet hebben het aardig overleefd. Dus die kunnen nog steeds geoogst worden.

Ik ben de laatste dagen bezig met het helpen voorbereiden van de jaarlijkse CSA-conferentie. Dat klinkt heel duur voor een bijeenkomst van vnl boeren en boerinnen. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Vertaald betekent dat door de gemeenschap gesteunde landbouw. Het zijn landbouwbedrijven, zoals de Nieuwe Akker waar de consumenten(gemeenschap) een sterke band mee aangaat. We luisteren naar nieuwe ontwikkelingen, wisselen ervaring uit en gaan dieper in op bepaalde thema's. Ik leer er van en haal er altijd veel inspiratie.

 

Te oogsten

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

schorsenerenSchorseneren: Ze worden ook wel "keukenmeidenverdriet" genoemd. In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Schillen onder water of met handschoenen aan voorkomt verdriet. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene. Recepten via deze link.

Boerenkool: Bladeren kan je afbreken. Je mag ook wel hele toppen oogsten. Ongeveer 500 gram per volwassene. Graag eerst van de scheve planten oogsten.

Savooie kool: oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 kleinere per volwassene.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak­maker erbij. Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Knolselderij: Dikste uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recept: Wat ik zelf lekker vindt: Plakken van ongeveer 1 centimeter dik snijden. Aan beide kanten even bakken totdat plak gaar(zacht) is. Plak kaas op laten smelten en serveren. Heerlijk!

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Voor de liefhebber

Groenselderij: Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof:  Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Spruiten: Struik met mooie spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholte
Go to top