Het is redelijk zacht weer voor de tijd van het jaar. Afgelopen week heb ik het gaaswerk van de peultjes en kapucijners van het land afgehaald. Dus dat is ook weer opgeruimd. Verder ben ik aan het puzzelen geweest met de vruchtwisseling van volgend jaar. En zo sluiten we dit seizoen langzaam af en beginnen we weer het volgende.

Op donderdagavond 9 januari heb ik een ledenvergadering gepland. Dus zet maar vast in je agenda. Verdere details volgen nog.

Te oogsten

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Pastinaak: De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Boerenkool: Bladeren kan je afbreken. Je mag ook wel hele toppen oogsten. Ongeveer 500 gram per volwassene. Graag eerst van de scheve planten oogsten.

Savooie kool: oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 kleinere per volwassene.

Spruiten: Struik met mooie spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Groenlof:  Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.


Voor de liefhebber

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten