Na het natte weer, eindelijk weer zon en warmte. Weer tijd om de schoffel uit de kast te trekken en het onkruid te bestrijden. Ook ga ik vrijdag met de trekker en een grondfrees het land lichtjes frezen om ook zo het onkruid te bestrijden.

Over het uien-project: Voor de proefabo's. Op de laatste jaarvergadering kwam de wens naar voren om op de Nieuwe Akker iets gezamenlijk te doen. Dat is het telen van uien geworden. 5 april zijn de uien geplant. In een uurtje zaten ze in de grond. Vele handen maken licht werk. Met het wieden van de uien is dat niet anders. Ik ben er al een keer met de schoffel doorheen geweest en de komende tijd mag er gewied worden. Het gaas dat over de uienplanten ligt, (ze werden aangevreten) zal ik er binnenkort afhalen. Daarnaast wil ik de zaterdagochtend 31 mei reserveren om het overgebleven onkruid te wieden. Indien nodig. Wordt vervolgd.


Te oogsten

B osuitjes: Staan helemaal aan de rechterkant.Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 250gram/volwassene.

Spinazie: Staat links op het land. Van de tweede teelt. Oogsten door het plantje vast te pakken en met de andere hand net onder de grond de wortels door te snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Raapstelen: De raapstelen worden stevig en krijgen een flinke bite. Sommigen bloeien. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bos per volwassene.

Rucola: Gaat bloeien. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak .Oogsten zoals de raapstelen. 1 bos(je) per volwassene.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten