Het is groeizaam weer. De groenten groeien goed. Genoeg vocht in de bodem en hoge temperaturen. Ik hoop op regen. Want er zijn woensdag 300 knolselderijplantjes geplant en die hebben wel een beetje water nodig.

Aanstaande zondag sta ik met een kraam op de braderie van Schalkhaar-Life. Dit ter promotie van de Nieuwe Akker. Ik heb 1000 flyers voor de opendag op 15 juni. Ik denk dat ik die maar flink ga uitdelen. Dus 15 juni is er weer een opendag op de Nieuwe Akker. Dus geef je buren of andere potentiële geïnteresseerden ook een flyer. De flyers kan je vinden onder het afdakje op de tuin.

Over het uien-project: Er mag onkruid bij de uien weggetrokken worden. Ook al doe je dat maar 10 minuten. Als 9 mensen dat doen is dat toch weer een 1,5 uur wieden! En dan is het denk ik klaar. Het onkruid mag je op het paadje naast de uien leggen. Daarnaast wil ik de zaterdagochtend 31 mei reserveren om het overgebleven onkruid te wieden. Indien nodig. Wordt vervolgd.

Aardbeien: Afhankelijk van het weer, kunnen de eerste al rood gaan kleuren. Nog even wachten met plukken. Plukinstructies volgen nog.


Te oogsten

Bosuitjes: Staan helemaal aan de rechterkant.Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Tuinmelde: Zie foto. Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. We kunnen ongeveer 200 gram per volwassene oogsten.

Kropsla: Omdat er veel is beginnen we al vast met oogsten. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 250gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Spinazie: Staat links op het land. Gaat bloeien maar dat is niet erg. Bloeiwijze verwijderen of ook opeten. Oogsten door het plantje vast te pakken en met de andere hand net onder de grond de wortels door te snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.  

Rucola: Gaat bloeien. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak Alleen blad oogsten en plant laten staan.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten