Vorige week hoopte ik op regen. Nou die is gekomen! De bloemen die ik vorige week voor de bijen heb gezaaid, komen al op. Nu dus maar weer mooi weer graag.

Zondag 15 juni is er een open dag op de Nieuwe Akker. Wie zou er willen helpen? Ik zoek hulp voor koffie en thee schenken in de tent en voor het begeleiden van peultjes plukken. Dus wie wil er helpen van 13:00-15:00 uur en wie van 15:00 – 17:00 uur.

Onder het afdakje op de tuin hangen flyers ter promotie van de open dag. Daar kan je van mee nemen om uit te delen. De flyer is te downloaden via deze link.

Over het uien-project: Ik heb gisteren gekeken: het onkruid tussen de uien is voor de helft weg. Een goed begin! De rest moet nu wel weg gehaald worden anders word het onkruid te groot. Dus nog een paar mensen een half uurtje wieden en het is schoon. Zoals eerder gemeld heb ik de zaterdagochtend 31 mei hiervoor gereserveerd. Ik ben er vanaf 10:00 uur. Wie komt er helpen? Ik zorg voor koffie en thee.


Te oogsten

Aardbeien: Staan langs het akkerpad. Er kunnen vanaf nu aardbeien geplukt worden. Het is voor het eerst dat er aardbeien op de Nieuwe Akker geplukt kunnen worden. Dus even kijken hoe dat gaat. Ik stel voor dat je ongeveer 200 gram/ volwassene plukt. En het is handig om een bakje mee te nemen.

Raapstelen: Staat achter de kropsla. De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Tuinmelde: Staat links, vooraan.Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. De toppen, laten we zeggen ongeveer 15 cm, mogen ook geplukt worden. We kunnen ongeveer 250 gram per volwassene oogsten.

Kropsla: Staat links achteraan. Omdat er veel is beginnen we al vast met oogsten. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 250gram/volwassene.

Bosuitjes: Staan helemaal aan de rechterkant. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.


Voor de liefhebber

Rucola: Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak .Alleen blad oogsten en plant laten staan.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten