Er is de laatste dagen hard gewerkt op de tuin. Niet alleen door mij. Ook anderen hebben een aantal ochtenden geholpen. Erg fijn en gezellig. Er is veel onkruid weg gehaald, ook bij de uien. Die zijn nu schoon. En de tuin raakt steeds meer gevuld met groenteplanten. Zo zijn er gisteren suikermais en komkommer geplant.

Ik ben begonnen met het opbouwen van de tunnelkas. Kunnen we dit jaar misschien toch nog tomaatjes oogsten.

Zondag 15 juni is er een open dag op de Nieuwe Akker. Wie zou er willen helpen? Ik zoek nog hulp voor koffie en thee schenken in de tent en voor het begeleiden van peultjes plukken. Dus wie wil er helpen? Het kan de hele middag of van 13:00-15:00 uur of van 15:00 – 17:00 uur.

Monique, een lid van de tuin heeft een mooi persbericht voor de opendag geschreven. Promotie is erg belangrijk. De Nieuwe Akker moet groeien!

Dus geef je buren of andere potentiële geïnteresseerden ook een flyer. Of beter, neem ze mee! De flyers kan je vinden onder het afdakje op de tuin. Een digitale versie staat in de bijlagen.


Te oogsten

Raapstelen: Staan achter de kropsla. De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bos per volwassene.

Tuinmelde: Staat links voorraan. Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Richthoeveelheid: 200 gram per volwassene

Kropsla: Staat helemaal links achteraan. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Aardbeien: Door het mooie weer van de afgelopen dagen zijn er nu veel rood. Niet geheel rode aardbeien kleuren na het plukken nog verder rood. Frambozen en rode bessen. Hier is nog niet zoveel van. Hoeveelheid kleinfruit totaal: ongeveer 250 gram per volwassene.

 

Voor de liefhebber

peultjesPeultjes: Staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. De eerste! Voorzichtig, met 2 handen plukken zodat je niet de plant van het gaas aftrekt. We plukken eerst bescheiden en zodra er veel aan hangt, wat zeker gaat gebeuren, kunnen we ook meer plukken.

Bosuitjes: Staan helemaal aan de rechterkant. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 3 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rucola: Bloeit. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak .Alleen blad oogsten en plant laten staan.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten