Vorige week donderdag begonnen en na flink doorwerken en een helpende hand, staat er nu een tunnelkas! Met de tomatenplantjes er al in gezet!

De rest van het tuinwerk gaat ook gewoon door. Gisteren een bed met jonge spruitkool beplant. En ook het onkruid kon weer goed bestreden worden met dit zonnige weer.

tunnelAanstaande zondag 15 juni is er open dag op de Nieuwe Akker. Het persbericht is gepubliceerd in een aantal huis aan huis krantjes. De Stentor plaatst zaterdag een artikel. Het is waarschijnlijk mooi weer. Dus er zouden dus nogal wat mensen kunnen komen. Ik heb nu hulp toegezegd gekregen van 2 personen. Wat meer hulp zou zeer welkom zijn. Bij het koffie/thee schenken in de tent of voor het begeleiden van peultjes plukken. Dus wie wil/kan er helpen? Het kan de hele middag of van 13:00-15:00 uur of van 15:00 – 17:00 uur. Ik hoor het graag.

 

Te oogsten

Tuinbonen: . De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 3 per volwassene.

Peultjes: Staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig, met 2 handen plukken zodat je niet de plant van het gaas aftrekt. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Raapstelen: Staat helemaal links achteraan. Ze worden al groot. De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: zoveel als je wilt

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag ook hele toppen van ongeveer 15 cm. Plukken. Richthoeveelheid: 200 gram per volwassene

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag bbladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Aardbeien: Door het mooie weer van de afgelopen dagen zijn er nu veel rood. Niet geheel rode aardbeien kleuren na het plukken nog verder rood. Frambozen en rode bessen. Hoeveelheid kleinfruit totaal: ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer plukken tot het dubbele.


Voor de liefhebber

Kropsla: Staat helemaal links achteraan. De sla gaat schieten. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Bloeit. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak .Alleen blad oogsten en plant laten staan.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten