Afgelopen zondag was er opendag op de Nieuwe Akker. Het tentje was opgezet. Het weer was goed. De hapjes voor de proeverij werden gebracht. Paard met wagen arriveerde. De hulptroepen voor de catering stonden klaar. Het feest kon beginnen. Langzaam maar zeker druppelden de eerste bezoekers binnen en al snel kon ik met mijn eerste rondleiding beginnen. De sfeer was goed en het liep allemaal lekker door. Ik kreeg veel positieve reacties en een twaalftal personen heeft een proefabonnement genomen. Een geslaagde opendag. Met dank aan de vele helpende handen!

Gelijk de volgende dag heb ik ijsbergsla geplant, want die moest nodig de grond in. Verder heb ik boerenkool gezaaid en groenselderij geplant. Gisteren de wortels gewied. Wat staan die er mooi bij! De uien groeien zeer voorspoedig. Al die aandacht die ze gekregen hebben doet ze goed!

 

Te oogsten

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Bosbietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Peultjes: Staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig, met 2 handen plukken zodat je niet de plant van het gaas aftrekt. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag ook hele toppen van ongeveer 15 cm. Plukken. Richthoeveelheid: 300 gram per volwassene

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Aardbeien: Niet geheel rode aardbeien kleuren na het plukken nog verder rood. Frambozen en rode bessen. Kunnen ook geplukt worden. Hoeveelheid kleinfruit totaal: ongeveer 250 gram per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Raapstelen: Staat helemaal links achteraan. Ze worden al groot. Bloemstengels eruit halen. De raapstelen oogst je door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: zoveel als je wilt

Rucola: Bloeit. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak .Alleen blad oogsten en plant laten staan.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

 

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten Tel. 06-30882408