De afgelopen dagen stonden vooral in het teken van koolsoorten planten. De spruiten, broccoli, rode kool, spitskool, savooie kool, bloemkool en palmkool zijn geplant.
De boerenkool volgt later. Ook is er koolraap, bietjes en sperziebonen gezaaid. Nu nog de regen!
Er kunnen nu ook erwten geoogst worden. Er zijn er niet zo heel veel en de vogels eten er ook van mee. Als alternatief kan je bij de peultjes, de dikke peulen oogsten en die als erwtjes eten.
Tav het uienproject. Er staat achteraan nog een beetje onkruid. Dus als iemand 10 minuten over heeft, er mag nog wat gewied worden.

 

Te oogsten

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 500 gram per volwassene. Je mag een kilo extra plukken om in te vriezen

Bosbietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Doperwten: Staan links naast de peultjes. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 300 gram per volwassene.

Peultjes: Staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig, met 2 handen plukken zodat je niet de plant van het gaas aftrekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. Je kan ook de dikke peulen oogsten en die eten als erwten.

Kropsla: Staat helemaal links. Door startproblemen in de ontwikkeling zijn de kropjes klein gebleven. Ze zijn echter wel bruikbaar. Grootste uitzoeken. 1 kropje per volwassene.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene. Recepten in via deze link.

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Je mag ook hele toppen van ongeveer 15 cm. Plukken. Richthoeveelheid: 300 gram per volwassene

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

 

Voor de liefhebber

Frambozen en rode bessen. Kunnen ook geplukt worden. Er is niet zo veel meer. Dus bescheiden plukken.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

 

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten