De Nieuwe Akker is niet alleen een zelfoogsttuin voor mensen, maar ook de vogels doen zich te goed. Dat doen ze wanneer er niemand is. Duiven, roeken en flaamse gaaien, pikken graag een peulvruchtje mee.

De tunnelkas heeft nu ook een deur. Gemaakt door Henk. Erg fijn om de harde wind of koude buiten te houden.

Er zijn veel uien en omdat ik jullie de ervaring van verse uien niet wil onthouden, kan er nu ook een uitje geoogst worden.

Voor de nieuwe en oude deelnemers; Even een aantal aanwijzingen;

  • Loof of andere gewasresten mag op de tuin, op het teeltbed achtergelaten worden.
  • Mocht de groenafvalemmer vol zitten. Deze kan geleegd worden op de "composthoop". Deze bevindt zich ongeveer 25 m links van het afdakje, bij de boom.
  • Alleen groente op de lijst en waar een bordje bij staat mag geoogst worden.
  • Als er gaasdoek over de groenten ligt, mag je dat voor het oogsten er afhalen en daarna weer terugleggen.

Ik zal de aanwijzingen ook op de tuin ophangen.

 

Te oogsten

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: Staat achter de bietjes. Bij felle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Recepten in de bijlage.

Ui: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. De groene stengels kan je ook eten. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 per volwassene.

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Peultjes: Staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig, met 2 handen plukken zodat je niet de plant van het gaas aftrekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. Je kan ook de dikke peulen oogsten en die eten als erwten.

Kropsla, Staat helemaal links. Grootste uitzoeken. 1 kropje per volwassene.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Gescheurde, misvormde of opengesleten knollen zijn niet echt ziek, maar hebben een onregelmatige groei gehad. Ze zijn nog prima te eten. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Richthoeveelheid: 300 gram per volwassene

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Snijselderij: Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

 

Voor de liefhebber

Doperwten: Staan links naast de peultjes. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorrraad strekt.

Frambozen en rode bessen. Kunnen ook geplukt worden. Er is niet zo veel meer. Dus bescheiden plukken.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten