Kom net terug van een dagje strand met mijn zoon. Dus ik hou het weekbericht to the point; Wat is er te oogsten. De eerste capucijners zijn mooi vol, dus die zet ik vast op de oogstlijst. Ook de veldkomkommers zijn onderweg. Nog een paar dagen mooi weer en de eerste kunnen geoogst worden. Verder beginnen we aan de nieuwe aardappelen. Lekkerrrrrrr.


Te oogsten

Aardappels: Deze nieuwe oogst is voor sommigen een delicatesse. Het is een vastkokende aardappel. Oogsten: Vooraan beginnen. Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag rechts op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 2 kg per volwassene.

Capucijners: Staan achter de peultjes: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-paars. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 300 gram per volwassene.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene. 2 mag ook.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Ui: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Oogsten door uit de grond te trekken. 1 per volwassene.

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Kropsla, Staat helemaal links. Grootste uitzoeken. 1 krop per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Snijselderij: Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

 

Voor de liefhebber

Veldkomkommer: Het kan nog een paar dagen duren voordat de eerste goed zijn. Je moet zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Tuinbonen: Ze zijn groot en een beetje melig. Je kan ze ook dubbeldoppen. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 750 gram per volwassene.

Peultjes: Staan helemaal rechts, aan het hoge gaas. Voorzichtig, met 2 handen plukken zodat je niet de plant van het gaas aftrekt. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Je kan ook de dikke peulen oogsten en die eten als erwten.

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Richthoeveelheid: 300 gram per volwassene

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Gescheurde, misvormde of opengesleten knollen zijn niet echt ziek, maar hebben een onregelmatige groei gehad. Ze zijn nog prima te eten. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Frambozen en bessen. Kunnen ook geplukt worden. Er is niet zo veel meer. Dus bescheiden plukken.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

 

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholtena