Om de courgette's niet te groot te laten worden en de productie aan de gang te houden, oogst ik aan het eind van elke dag de courgettes die op maat zijn. En leg die in de gele bak onder het afdakje. Echter ik ga met mijn zoon een paar dagen naar zee. Dus heb ik een verzoek. Dat je wanneer je een courgette voor jezelf wilt er wat extra oogst en die in de gele bak legt. Alvast bedankt!

De voorraaddoos met plastic tasjes is leeg. Ik heb besloten om geen nieuwe plastic tasjes aan te schaffen. Er zijn al zoveel plastic tasjes in omloop. Dus voor diegene die dat nog niet deed; Zelf tas(jes) of iets dergelijks meenemen! De papieren zakjes zijn er nog wel.

Nu we het toch over het vervoer van groente hebben. We hadden een geleende kruiwagen voor het transport van groente tussen de tuin en de parkeerplaats. Erg handig. Echter de kruiwagen moest terug naar de eigenaar. Dus wie heeft/weet er nog een kruiwagen. Mag een oude zijn met een slechte band, want die heb ik nog wel. Ik hoor het graag.

Als je denkt. Wat zien die uien op de tuin er apart uit. Zo plat. Dan klopt dat. Ik heb de uien "geklapt". Dan gaan ze afrijpen. Later worden ze opgetrokken om op het land te drogen. En daarna hebben we een gezellige namiddag om de uien te verdelen en de oogst te vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. De datum word waarschijnlijk ergens eind augustus. Precieze datum volgt nog.

 

Te oogsten

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Naast de bietjes. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardappels: Staat iets rechts van het midden. Deze nieuwe oogst is voor sommigen een delicatesse. Het is een vastkokende aardappel. Oogsten: Vooraan beginnen. Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag rechts op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 2 kg per volwassene.

Capucijners: Staan achter de peultjes: Dit ras heet blauwschokker. De peulen zijn dan ook blauw-paars. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 300 gram per volwassene.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: Staat achter de bietjes. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Veldkomkommer:. Je moet goed onder de bladeren kijken en zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 2 per volwassene

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Snijselderij: Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Voor de liefhebber

Rode kropsla, Staat helemaal links. Beginnen van onderen te smeten. 1 krop per volwassene.

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Richthoeveelheid: 300 gram per volwassene

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Gescheurde, misvormde of opengesleten knollen zijn niet echt ziek, maar hebben een onregelmatige groei gehad. Ze zijn nog prima te eten. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten