Na lekker een paar dagen op vakantie geweest te zijn, weer aan het werk op de tuin. Bedankt voor de extra geoogste courgettes en bedankt diegene die de tomaten water hebben gegeven. Zowel de courgetteplanten als de tomaten hebben zich goed gehouden.


Te oogsten

Ijsbergsla. Staat helemaal links. De kroppen zijn nog wat luchtig. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 krop per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Naast de bietjes. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardappels: Staat iets rechts van het midden. Deze nieuwe oogst is voor sommigen een delicatesse. Het is een vastkokende aardappel. Oogsten: Vooraan beginnen. Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag rechts op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 2 kg per volwassene.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene. (Met loof circa 400 gram).

Veldkomkommer:. Je moet goed onder de bladeren kijken en zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 2 per volwassene

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250 gram/volwassene.

Snijselderij: Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Voor de liefhebber

Tuinmelde: Staat links voorraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Richthoeveelheid: 300 gram per volwassene

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Gescheurde, misvormde of opengesleten knollen zijn niet echt ziek, maar hebben een onregelmatige groei gehad. Ze zijn nog prima te eten. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten