Soms zit het mee en soms zit het tegen. Op de tuin zit het meestal mee. De meeste groenten doen het heel goed. Maar soms..... Ik bestel via een andere biologische boer al 3 jaar preiplanten. Normaal kreeg ik die altijd als seedlings; met smalle ronde kluitjes. Ik kon dan een gaatje in de grond prikken, plantje erin, beetje water erover, klaar. Maar dit keer kreeg ik de planten in vierkante perspotjes. 1500 stuks! Dat werd een stuk arbeidsintensiever! Maar goed niet zeuren, gewoon planten die hap. En in 2 dagen had ik ze geplant. Ik ging een paar dagen weg en toen ik weer terug kwam was familie mol lekker bezig geweest. Precies onder de preiplanten door. Tja.. Ik heb er inmiddels 1 gevangen, maar er woelt er nog steeds 1 door mijn jonge plantjes. Ik hoop hem snel te vangen! Wordt vervolgt.


Te oogsten

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Ijsbergsla. Staat helemaal links. De kroppen zijn nog wat luchtig. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 krop per volwassene.

Andijvie: Staat achter de ijsbergsla. Grote krop uitzoeken.en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Naast de bietjes. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardappels: Sommige aardappels zijn slecht van binnen. Eerst doorsnijden voordat je ze kookt.Staat iets rechts van het midden. Deze nieuwe oogst is voor sommigen een delicatesse. Het is een vastkokende aardappel. Oogsten: Vooraan beginnen. Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag rechts op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 1 kg per volwassene.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Wortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat misschien bij de pastinaak. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene. (Met loof circa 400 gram).

Veldkomkommer:. Je moet goed onder de bladeren kijken en zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 2 per volwassene. Je mag meer oogsten tot 4 stuks


Voor de liefhebber

Zomerpastinaak: Staat achter de bietjes. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat misschien bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Snijselderij: Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten