In het vorige weekbericht heb ik hier al aandacht aan besteed en ik herhaal het gewoon maar even:

De Nieuwe Akker is een jong bedrijf en ook in de groei. Om de groei erin te houden organiseer ik ook open dagen. Als ik geluk heb komt het persbericht groot in de krant. Maar dat lukt niet altijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beste PR van mond tot mond is. En dat bracht me op een idee. In feite zijn de "leden' van de Nieuwe Akker de beste ambassadeurs. En ik wil jullie dan ook het volgende vragen. Neem iemand mee naar de open dag. Vertel een vriend of vriendin, een buurman of buurvrouw van de zelfoogsttuin en dat daar op 7 september een oogstfeest is en dat je die tuin graag wil laten zien. Ik geef dan natuurlijk rondleidingen. En we vieren de oogst met in ieder geval een lekkere pan uien en/of pompoenen soep boven het vuur. En met een hapje en een drankje natuurlijk.

Ik wil de inspanning van iemand meenemen ook graag belonen. Nu er is ieder geval dus soep en ik wil je dan een bos zonnebloemen geven. En mocht diegene die je meeneemt lid worden, dan krijg je 1 jaar 10% korting op je jaarabonnement.

Dus houdt zondagmiddag 7 september vrij en nodig iemand uit voor het oogstfeest op de Nieuwe Akker.

Verder had ik bedacht dat broodjes bakken boven het vuur een leuke activiteit voor de kinderen is.

Wie zou er willen helpen? Ik zoek hulp voor drinken inschenken en info in de tent en voor het begeleiden van broodjes bakken. Dus wie wil er helpen van 13:00-15:00 uur en wie van 15:00 – 17:00 uur. Hele middag helpen mag ook. Ik hoor het graag.


De tomaten zijn van binnen nog niet rijp en smaken dan ook nog niet goed. Nog even geduld.


Te oogsten:

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 2 per volwassene.

Uien: Liggen klaar in een kist onder het afdakje. Mocht het daar onverhoopt op zijn dan mag je uien uit de kuubskist bij de caravan halen. Hoeveelheid: 1 kg per volwassene.

Sla. Staat links. Grote uitzoeken. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 krop per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten. Tot wel een kilo

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Een stuk achter het bordje bosbietjes! Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. (Met loof circa 500 gram).

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

 

Voor de liefhebber

Andijvie: Staat helemaal links achteraan, naast de snijbiet. Begint te schieten. Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 per volwassene

Veldkomkommer: Staan rechts naast de mais. De planten stoppen ermee. Maar de groene komkommers zijn nog goed. Als ze richting geel gaan worden ze minder. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: Staat rechts achteraan. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook via deze link bekijken;


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten