De komende tijd ben ik bezig met de voorbereidingen voor het oogstfeest. Het hout voor 2 kampvuren heb ik geregeld. Dus we kunnen er in ieder geval warm bijzitten. Diegene waarvan ik de driepoot voor de pan soep boven het vuur wil lenen, is m kwijt. De pan is er wel, maar de driepoot dus niet. Wie heeft of weet een driepoot die ik zou mogen lenen voor het oogstfeest?

Ik heb al van een paar mensen hulp toegezegd gekregen. Erg fijn. Maar ik heb nog een paar mensen nodig. Wie zou er willen helpen? Ik zoek hulp voor drinken inschenken in de tent en voor het begeleiden van broodjes bakken. Dus wie wil er helpen van 13:00-15:00 uur en wie van 15:00 – 17:00 uur. Hele middag helpen mag ook. Ik hoor het graag.

Het programma/activiteiten voor het oogstfeest tot nu toe:

-broodjes bakken boven het vuur.

-soep maken boven het vuur.

-soepje of een drankje nuttigen bij het vuur.

-rondleiding volgen(voor bezoeker)

-uien vlechten (om thuis op te hangen)

-als iemand nog een idee heeft hoor ik dat graag

Dus houdt zondagmiddag 7 september vrij en nodig iemand uit voor het oogstfeest op de Nieuwe Akker.


Te oogsten:

Tomaten: Je kan het beste de donkerrode uitzoeken anders smaken ze minder lekker. Laten we maar eens beginnen met 4 per volwassene.

Venkel: Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Uien: Liggen klaar in een kist onder het afdakje. Mocht het daar onverhoopt op zijn dan mag je uien uit de kuubskist bij de caravan halen. Hoeveelheid: 1kg per volwassene.

Sla. Staat links. Grote uitzoeken. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 krop per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten. Tot wel een kilo

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: . Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer plukken om in te maken. Tot 500 gram

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene. (Met loof circa 500 gram).

Spitskool: Oogsten door onder de kool door in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Broccoli:  Staat links naast de spitskool Er is niet zo veel. 1 stronk of meerdere kleine stronkjes per volwassene. Ongeveer 200 gram. Zoek een plant uit met een stronk naar wens en snij deze met een mesje uit de plant. Later kunnen in diezelfde plant nog kleine broccolistronkjes gaan groeien. Zolang de voorraad strekt.

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Een stuk achter het bordje bosbietjes! Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook op deze site via Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten