De voorbereidingen voor het oogstfeest gaan gestaag door. De driepoot voor boven het vuur is geregeld, het persbericht is geschreven en genoeg mensen die willen helpen. Het gaat de goede kant op voor het oogsfeest.

Dus houdt zondagmiddag 7 september vrij en nodig iemand uit voor het oogstfeest op de Nieuwe Akker.

Ben je voor aankomend weekend op zoek naar cultureel vertier? Ik zit bij toneelgroep De Maandagskinderen en wij hebben aanstaande zaterdag en zondag een mooi voorstelling. Hilarisch, komisch, uitvergroot, ook serieus en surialistich lokatie theater voor volwassenen. Zie http://theatergroep.maandagskinderen.nl


Te oogsten:

Tomaten: Je kan het beste de donkerrode uitzoeken anders smaken ze minder lekker. 8 per volwassene.

Venkel: Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 300 gram per volwassene

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Een stuk achter het bordje bosbietjes! Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Uien: Liggen klaar in een kist onder het afdakje. Mocht het daar onverhoopt op zijn dan mag je uien uit de kuubskist bij de caravan halen. Hoeveelheid: 1kg per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten. Tot wel een kilo

Zomerpastinaak: . Bij felle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer plukken om in te maken. Tot 500 gram

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene. (Met loof circa 500 gram).


Voor de liefhebber

Sla. Staat links. Grote uitzoeken. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 krop per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli:  Staat links naast de spitskool Er is niet zo veel. 1 stronk of meerdere kleine stronkjes per volwassene. Ongeveer 200 gram. Zoek een plant uit met een stronk naar wens en snij deze met een mesje uit de plant. Later kunnen in diezelfde plant nog kleine broccolistronkjes gaan groeien. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

Recepten staan op deze site. Klik op Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten