Aanstaande zondag is er op de Nieuwe Akker een oogstfeest en open dag in 1. Het idee van een oogstfeest is ingegeven om samen met jullie de rijke oogst aan groenten en in het bijzonder die van de uien te vieren. Die uien hebben we samen geteeld en een pan uiensoep boven het vuur is een mooie bekroning daarvan.

Ook is het belangrijk dat de Nieuwe Akker meer deelnemers krijgt. We zitten nu rond de 65 leden, maar dat moeten er minstens 100 worden.

De meeste mensen gaan pas meedoen als ze een keer op de tuin geweest zijn. Enthousiast worden van het idee en de mooie plek. En vervolgens een proefabonnement nemen. Je moet het ervaren.

Dus daarom mijn verzoek: Neem iemand mee. Nodig haar of hem uit om zondagmiddag de tuin te laten zien. Onder het genot van een kopje soep of bakje thee. Gratis.

 

Oogstfeest van 13:00 – 17:00 uur

Het programma/activiteiten voor het oogstfeest:


-broodjes bakken boven het vuur.

-soepmaken boven het vuur.

-soepje of een drankje nuttigen bij het vuur.

-rondleiding

-demo uien vlechten

-proeverij

 

Te oogsten:


Tomaten: Je kan het beste de donkerrode uitzoeken anders smaken ze minder lekker. 6 per volwassene.

Andijvie: Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 krop per volwassene

Venkel: Ze gaan een beetje schieten. Ter compensatie kan je wat extra oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 400 gram per volwassene

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Een stuk achter het bordje bosbietjes! Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een bruine pluim erop. Achteraan oogsten! Met een draaiende beweging uit de plant breken. 2 per volwassene.

Uien: Liggen klaar in een kist onder het afdakje. Mocht het daar onverhoopt op zijn dan mag je uien uit de kuubskist bij de caravan halen. Hoeveelheid: 1kg per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten. Tot wel een kilo

Zomerpastinaak: . Bij felle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer plukken om in te maken. Tot 500 gram

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene. (Met loof circa 500 gram).


Voor de liefhebber

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Spitskool: Er staan er nog een paar. Zolang de voorraad strekt.


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Recepten zijn te vinden via het menu: Recepten hierboven.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten