foto-opendag-2014-09

Afgelopen zondag was het oogstfeest op de Nieuwe Akker. Het was er erg gezellig en mede door de bijdragen van veel mensen tot een succes gemaakt. Er was eten meegebracht in de vorm van lekkere soep, hartige taarten en pompoenkoekjes. Verassend en lekker. De recepten staan in de bijlagen. Daarnaast was de promotie en catering in goede handen gekomen. Ook het broodjes bakken boven het vuur werd goed begeleid en was bij de kinderen in trek. Ik kon vanaf een uur of 2 achter elkaar door rondleidingen geven. Tien bezoekers hebben een proefabonnement genomen. Twee personen willen lid worden.

Ik heb het eerder over zonnebloemen gehad. Iedereen die heeft bijgedragen mag een bosje zonnebloemen plukken. Er zitten nog mooie tussen.

We stoppen even met tomaten plukken. Er zitten nu geen mooie rode meer aan de planten. We geven het een weekje de tijd, zodat er weer genoeg kunnen afrijpen.


Te oogsten:

Pompoen: Links naast de mais. We gaan eerst de groene pompoenen oogsten. Steeltje moet een beetje verkurkt zijn. Steeltje doorknippen met snoeischaar. 1 kleintje per volwassene. Kleintje weegt ongeveer 1-1,5 kg(Als de groene op zijn dan oranje nemen)

Andijvie: Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 krop per volwassene

Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Er is genoeg.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een bruine pluim erop. Achteraan oogsten!Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Uien: Liggen klaar in een kist onder het afdakje. Mocht het daar onverhoopt op zijn dan mag je uien uit de kuubskist bij de caravan halen. Hoeveelheid: 1 pond per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. (Met loof circa 600 gram).


Voor de liefhebber

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli:  Er is niet zo veel. 1 stronk of meerdere kleine stronkjes per volwassene. Ongeveer 200 gram. Zoek een plant uit met een stronk(je) naar wens en snij deze met een mesje uit de plant. Later kunnen in diezelfde plant nog kleine broccolistronkjes gaan groeien. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Zomerpastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij felle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.Venkel: Is aan het schieten en krijgt smetplekken. Ruim oogsten en slechte plekken wegsnijden. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook op deze website kijken onder Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten