Indian summer. Ja, ik heb de korte broek weer aangetrokken. En dit is ook goed weer voor de laastste zaaing sperziebonen. De tomatenplanten zijn ziek geworden. Wat vrij normaal is aan het eind van het seizoen, maar heeft als consequentie dat het snel gebeurt is met de tomaten. Ik ga na de tomaten, winterpostelein en veldsla in de kas zaaien. Deze week haal ik nog mest voor in de tunnelkas.

Ik heb gisteren het gaasdoek van de herfstkolen afgehaald. Daaronder staan ook de bloemkolen, die als uitprobeersel geteeld zijn. Ik dacht dat het niks werd, maar er blijken toch een aantal bloemkolen gegroeid te zijn.

Op de parkeerplaats staat weer een kruiwagen. Die kan je gebruiken om de groenten van de tuin naar de parkeerplaats te vervoeren.

 

Te oogsten:

Raapstelen: Staat rechts van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bosje per volwassene. Recepten zie ook website.

Palmkool: Staat achter de bloemkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 500 gram per volwassene. Recept in de bijlagen

Andijvie: Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 krop per volwassene

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een bruine pluim erop. Achteraan oogsten!Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. (Met loof circa 600 gram).

Zomerpastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij felle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Tomaten: De planten zijn ziek geworden. Dat is vrij normaal aan het eind van het seizoen, maar heeft als consequentie dat het snel gebeurt is met de tomaten. 5 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Je mag ook groene tomaten voor bv chutney plukken.

Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Er is genoeg.

Bloemkool: Er zitten een paar bloemkolen tussen, sommigen een beetje geel van kleur. Maakt niet uit voor de smaak. Kool met een mes of snoeischaar van de stronk afsnijden.

Sperziebonen: Staat helemaal rechts. Er zit niet zoveel meer aan. Kijk ook bij de eerste zaaing! Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Venkel: Is aan het schieten en krijgt smetplekken. Ruim oogsten en slechte plekken wegsnijden. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

Voor recepten kan je ook op deze site onder het menu-item: Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten