Het word tijd voor wat anders in de tunnelkas. Ik ga deze week de tomatenplanten opruimen. En als de tunnel helemaal leeg is, wordt er mest in de tunnel verspreid en wordt vervolgens de mest ondergespit.

Naast het teeltbed met aardbeienplanten, ga ik een nieuw teeltbed met aardbeien aanleggen. Zoals je op de tuin kan zien, is de mest voor de nieuwe aanplant al opgebracht. Ik heb de frambozen en bessen ook van mest voorzien.

Op de parkeerplaats staat weer een kruiwagen. Die kan je gebruiken om de groenten van de tuin naar de parkeerplaats te vervoeren.


Te oogsten:

Raapstelen: Staat rechts van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bosje per volwassene. Recepten zie ook website.

Sla: Staat rechts naast de Nieuwe Zeelandse spinazie. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 Kropje per volwassene.

Pompoen: Staat links naast de mais. We mogen nu ook de oranje pompoenen oogsten. Steeltje moet een beetje verkurkt zijn. Steeltje doorknippen met snoeischaar. 1 kleinere per volwassene. 1 grote voor meerpersoons abo's

Andijvie: Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 krop per volwassene.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Je mag ook oogsten om in te maken of in te vriezen. Er is genoeg.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een bruine pluim erop. Achteraan oogsten! Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Zomerpastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook op de website van de Nieuwe Akker kijken;

http://www.nieuweakker.nl/recepten


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten