Iemand die overweegt om lid te worden, vroeg mij of je alles mag oogsten wat er op de wekelijkse lijst staat. Ik denk dat het goed is dat ik het systeem nog eens uitleg. Het principe is dat je oogst wat je opeet.

Dus als jij 400 gram snijbiet in de week opeet, vind ik dat prima. Ik geef alleen richtlijnen, indicaties. Ze zijn niet bedoelt als absolute hoeveelheden. De meeste mensen kunnen in hun eentje ook geen hele rode kool of grote pompoen in 1 week op. Daar doe je meestal langer mee. Dus ja je mag alles oogsten wat er op de lijst staat, maar wel met de bedoeling om het zelf op te eten en niet om het bijvoorbeeld weg te geven. En wat je deze week niet oogst is vaak de week daarop nog beschikbaar om te oogsten. Het blijft op de tuin ook beter dan in de koelkast.

tunnel-2Op deze manier hebben we met z'n allen het meeste profijt van de groenten van de tuin.

De tunnelkas is bemest en nu helemaal omgespit. Er wordt veldsla en winterpostelein in gezaaid. Links van het afdakje heb ik een stuk grond gefreesd. Hier komt een kruidentuin.

 

Te oogsten:

Knolselderij: Staat gelijk rechts van de mais, achteraan. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken.1 per volwassene. Recept: Wat ik zelf lekker vindt: Plakken van ongeveer 1 centimeter dik snijden. Aan beide kanten even bakken totdat plak gaar(zacht) is. Plak kaas op laten smelten en serveren. Heerlijk!

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Sla: Staat rechts naast de Nieuwe Zeelandse spinazie. Kropje met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 Kropje per volwassene.

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 kleinere per volwassene.

Andijvie: Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 krop per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene. Recept in de bijlage.

Zomerpastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Je mag ook oogsten om in te maken of in te vriezen. Er is genoeg.


Voor de liefhebber

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Raapstelen: Staat rechts van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Ze worden groot en wat vezeliger. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bos per volwassene. Er is nog genoeg.

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een dikke kolf met een bruine pluim erop. Achteraan oogsten!Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene. Is bijna op.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook kijken bij Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten