De regenbuien van de afgelopen dagen maken dat ik wat meer binnen werk. Zo heb ik aan de ledenadministratie gewerkt, en geteld dat we dit jaar tot nu toe er 26,5 leden bij gekregen hebben. Een goed resultaat! Ik ben hier zeer tevreden mee.

AardpeerIk liep al een tijdje na te denken over een groene afscheiding naast de tunnelkas, zodat die wat minder opvalt. Ik zat te denken aan wilgen. Je steekt een tak in de grond en het wordt een boompje. Maar toen werden mij aardperen aangeboden. Iemand had een rijke oogst en vroeg of ik wat wilde hebben. Dat wilde ik wel, want aardperen kunnen wel 3 meter hoog worden! Ik kon genoeg krijgen om 2 rijen naast de tunnel te poten. Het is wel niet helemaal de tijd van het jaar, maar wie niet waagt, die niet wint.

Te oogsten

Savooie kool: Staat links naast de palmkool. Oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Staat gelijk rechts van de mais, achteraan. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken.1 per volwassene.

Pompoen: Staat links naast de mais. We mogen nu ook de oranje pompoenen oogsten. Steeltje moet een beetje verkurkt zijn. Steeltje doorknippen met snoeischaar. 1 kleinere per volwassene. 1 grote voor meerpersoons abo's. Pompoen kan je thuis goed bewaren. Bv In de vensterbank, uit de zon is een goede plek.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Zomerpastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Je mag ook oogsten om in te maken of in te vriezen. Er is genoeg.


Voor de liefhebber

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 150 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sla: Staat rechts naast de Nieuwe Zeelandse spinazie. Sommige kropjes krijgen smetplekken. Kropje met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 Kropje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Andijvie: Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. De andijvie begint smetplekken te krijgen. Krop met een mesje onderdoor doorsnijden. 1 krop per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staat rechts van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Ze worden groot en wat vezeliger. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bos per volwassene. Er is nog genoeg.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook ijken bij Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten