winterposteleinDe winterpostelein in de tunnel is goed opgekomen. De veldsla lijkt het minder te doen. Alsof het zaad niet goed is. Mogelijk moet ik dit opnieuw zaaien met ander zaad. De winterpostelein die ik buiten gezaaid heb is zo hard gegroeid dat we die nu al kunnen gaan oogsten! Oogsten gaat net zo als bij de snijbiet, door te snijden. Hierdoor kan er weer nieuwe postelein groeien.

Het warme en vochtige weer van de afgelopen tijd hebben ervoor gezorgd dat schimmelaantastingen zich konden ontwikkelen. Zo waren de courgette- en pompoenplanten een tijdje terug zeer snel aangetast. Dit was niet zo erg omdat er toch al veel vruchten gevormd waren. Ook de knolselderij en groenselder hebben last van een aantasting. Roest genaamd. Hierbij kan het blad helemaal bruin worden. Bij een aantal planten is dit het geval. Dus bij het oogsten de nog mooie groenselder uitzoeken.

We gaan nu ook pompoenen oogsten om thuis een voorraad aan te leggen. Pompoen kan je thuis goed bewaren. Bv In de vensterbank, uit de zon is een goede plek.


Te oogsten:

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleinere plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Gebruik koolraap als groente bij "donker"vlees (rund/lam/wild), liefst met mosterd of mierikswortel als smaak­maker erbij. Ook in een wortel/groenteschotel (koolraap, wortel, pastinaak, knolselder, aardappel) met zeer pittige worst erbij, is de groente heerlijk. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recepten in bijlage.

Groenlof:  Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Staat gelijk rechts van de mais, achteraan. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken.1 per volwassene.

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 kleinere per volwassene.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.  

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Je mag ook oogsten om in te maken of in te vriezen. Er is genoeg.

Pompoen(oranje of groen): Staat links naast de mais. Oogsten om thuis een voorraad aan te leggen. Pompoen kan je thuis goed bewaren. Bv In de vensterbank, uit de zon is een goede plek. Steeltje doorknippen met snoeischaar. 1 kleinere per volwassene. 1 grote voor meerpersoons abo's.


Voor de liefhebber

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Sperziebonen: Er is nog een klein beetje. Staan helemaal rechts op de tuin. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staat rechts van de Nieuw Zeelandse spinazie. Stukje naar achteren. Ze worden groot en wat vezeliger. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 bos per volwassene. Er is nog genoeg.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, marjoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je likken op Recepten


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten