Binnenkort haal ik 300 aardbeienplantjes bij een biologische kwekerij op. Om de 2 a 3 jaar word in de professionele aardbeienteelt nieuwe aardbeien geplant. Dit keer zet ik de plantjes in een strook gronddoek. Dit om het vele onkruid tegen te gaan. Een tijdje terug had ik al mest in de grond gewerkt. Afgelopen week heb ik de grond glad geharkt zodat de het gronddoek en de grond goed contact maken.

Het blijkt dat bij de oranje pompoenen de steeltjes van veel exemplaren toch zacht worden. Helaas. De pompoenen die je hebt liggen dus regelmatig controleren.


Te oogsten:

Rode kool: Oogsten door steel onder de kool door te knippen/snijden. 1 kleinere per volwassene.

Winterpostelein: Staat links vooraan. Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleinere plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij felle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Knolselderij: Staat gelijk rechts van de mais, achteraan. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken.1 per volwassene.

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene.

Zomerwortel: Staat op de rechterhelft van de tuin. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten. Je mag ook oogsten om in te maken of in te vriezen. Er is genoeg.

Pompoen(oranje of groen): Staat links naast de mais. Oogsten om thuis een voorraad aan te leggen. Pompoen kan je thuis goed bewaren. Bv In de vensterbank, uit de zon is een goede plek. Steeltje doorknippen met snoeischaar. 2 per volwassene.


Voor de liefhebber

Chinese kool: Staat achteraan links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren zijn aangetast, maar die kan je gewoon weghalen. Oogsten: Grotere uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Groenselderij: Staat vooraan, rechts van de mais. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm, majoraan en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Voor recepten kan je ook kijken bij Recepten


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten