Schrijf vast in je agenda: 7 januari is de jaarvergadering van de Nieuwe Akker. S'avonds. Hier wordt het afgelopen jaar en de wensen voor de toekomst besproken Verdere details volgen nog.

winterpostelein in de tunnelIk heb afgelopen week aan de achterkant van de tunnelkas een raam gemaakt. Dan kan bij koude de tunnelkas helemaal dicht. Op het raam monteer ik nog een automatische raamopener. Die duwt als het in de kas te warm wordt het raam open en trekt nadat het is afgekoeld weer dicht. Een simpel maar vernuftig apparaat.

De winterpostelein in de tunnel staat er mooi bij. Toch fijn zo'n tunnelkas.

We gaan met de boerenkool beginnen. Nu zijn de onderste bladeren nog mooi. Dus gaan we die oogsten.


Te oogsten:

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Graag eerst van de scheve planten oogsten.

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Er staat een wat onkruid tussen. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Winterpostelein: Staat links vooraan. Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Vooral naar achteren. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleinere plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer oogsten.

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Links van de sperziebonen, helemaal achteraan. Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Knolselderij: Staat gelijk rechts van de mais, achteraan. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken.1 per volwassene.

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 kleinere per volwassene oogsten. Voor voorraad thuis mag je er nog een oogsten.

Wortel: We gaan nu over op de dikke winterwortel. Staat op de rechterhelft van de tuin. Vooraan beginnen met oogsten aub. Is een speciaal dik en kort ras, wat je zo uit de grond trekt. Ongeveer 300 gram per volwassene of 1 wortel


Voor de liefhebber

Pompoen(oranje of groen): Staat links naast de mais. Steeltje doorknippen met snoeischaar. 1 kleinere per volwassene. 1 grote voor meerpersoons abo's. Zolang de voorraad strekt.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Chinese kool: Staat achteraan links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren zijn flink aangetast, maar die kan je weghalen. Oogsten: Grotere uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Groenselderij: Staat voorraan, rechts van de mais. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

 

Recepten staan op de site onder Recepten

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten