7 januari is de jaarvergadering van de Nieuwe Akker. 's Avonds; 19.30 – 22.00 uur. Verdere details volgen nog.

Soms kom ik dingen tegen op de tuin, waarvan ik denk, dat is toch jammer of doe dat anders. Het zijn slechts incidenten, maar toch lijkt het me goed om ze even te noemen. Ook omdat er een aantal nieuwe leden bijgekomen zijn, die misschien nog niet alle spelregels goed kennen.

Soms wordt groente geoogst die niet op de lijst staat. Meestal per ongeluk. Een goed voorbeeld is de savooie kool. Er staan 2 soorten; gele en groene. Bij de groene stond een bordje, maar de gele werd ook geoogst. Per ongeluk misschien. Maar als er geen bordje bij staat, niet oogsten svp. De groene savooie kan minder goed tegen vorst, dan de gele savooie kool. Dus vandaar dat ik graag heb dat die eerder geoogst wordt. Mensen nemen hun hond mee naar de tuin. Zolang de hond geen schade aanricht mag hij los lopen. Een enkele keer gaat het mis. De hond poept op de tuin of loopt over jonge aanplant. Voor diegene die de hond los laten lopen. Let daar op en leg de hond vast als het nodig is.

winterwortelSoms is er groente die niet helemaal recht is of anders van vorm. Of waar een plekje opzit. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Die zijn ook goed eetbaar. Ik heb dan liever dat je die groente extra meeneemt, dan dat je die op het land laat liggen, waar het vervolgens uitdroogt en niet meer bruikbaar is. Of leg het in een kratje onder het afdakje, dan kan iemand anders het nog meenemen.

Gelukkig zijn dit weinig voorkomende incidenten en gaat het over het algemeen heel goed.


Te oogsten:

Spruiten: Struik met mooie spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene. Pas op dat je niet over de veldsla heenloopt die links naast de spruiten staat!

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Er staat een wat onkruid tussen. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel.Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Wortel: We gaan nu over op de dikke winterwortel. Staat op de rechterhelft van de tuin. Vooraan beginnen met oogsten aub. Is een speciaal dik en kort ras, wat je zo uit de grond trekt. Ongeveer 300 gram per volwassene of 1 wortel

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Rode kool: Staat achteraan, rechts naast de spruiten. 1 kleinere per volwassene. Een grote voor 2 of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein;  We oogsten nog 1 week buiten. Staat links vooraan.  Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer oogsten.

Savooi kool:  Staat links naast de palmkool.Ook wel groene kool genoemd. Sommige kolen zijn los van binnen. Dus even voelen of de kool goed gevuld is. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Knolselderij: Staat gelijk rechts van de mais, achteraan. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken.1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene oogsten.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Kijk voor recepten op de weze website onder Recepten


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten