Schrijf vast in je agenda: 7 januari is de jaarvergadering van de Nieuwe Akker. S'avonds; 19.30 – 22.00 uur. Op deze bijeenkomst bespreken we het afgelopen jaar;

-de financiele en economische stand van zaken

  • de groenteteelten
  • de communicatie
  • de voorzieningen

We kijken naar wat goed ging en naar wat beter kan. Hierin hebben de leden een grote stem.

Omdat het best wel veel is om te bespreken en het leden-aantal toeneemt, heb ik beloten om binnenkort een vragenlijst te mailen. Hierdoor hoeft niet alles tijdens de vergadering besproken te worden en kunnen we ook om 22.00uur gewoon klaar zijn.

Het lijkt erop dat de winter nu echt zijn intrede gaat doen. Echte vorst is op komst. Dat betekent dat de bladgroente het moeilijk krijgt. De Nieuw Zeelandse spinazie kan niet tegen vorst. Maar goed, we kunnen er al erg lang van oogsten. Ik heb de weken geteld. Maar liefst al 18 weken kunnen wij hier al van oogsten!

Bij de picknicktafel heb ik een boompje geplant. Een tamme kastanje. Hebben we zomers een beetje schaduw.

Te oogsten:

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten nog een week buiten. Staat links vooraan. De steeltjes zijn wat vezelig. De blaadjes nog mals. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je bovenaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer oogsten.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Wortel: We gaan nu over op de dikke winterwortel. Staat op de rechterhelft van de tuin. Vooraan beginnen met oogsten aub. Is een speciaal dik en kort ras, wat je zo uit de grond trekt. Ongeveer 300 gram per volwassene of 1 wortel

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Rode kool: Staat achteraan, rechts naast de spruiten. 1 kleinere per volwassene. Een grote voor 2 of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat op linker gedeelte. Is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. In de oksels van de bladeren kunnen harde zaadbolletjes of bloempjes zitten. Die zijn niet lekker. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Om in te maken mag je meer oogsten.

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel.Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Savooi kool:  Staat links naast de palmkool.Ook wel groene kool genoemd. Sommige kolen zijn los van binnen. Dus even voelen of de kool goed gevuld is. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Er staat een wat onkruid tussen. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid:Ongeveer 250gram/volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Voor recepten kan je ook hier op de website kijken bij Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten