7 januari is de jaarvergadering van de Nieuwe Akker. Deze vind plaats op de Groene Golf aan de Gooierstraat 9 te Deventer. Van 19.30 – 22.00 uur.
Op deze bijeenkomst bespreken we het afgelopen jaar;

  • de financiele en economische stand van zaken
  • de groenteteelten
  • de communicatie
  • de voorzieningen

We kijken naar wat goed ging en naar wat beter kan. Hierin hebben de leden een grote stem.

Omdat het best wel veel is om te bespreken en het leden-aantal toeneemt, heb ik jullie een vragenlijst gemaild. Hierdoor hoeft niet alles tijdens de vergadering besproken te worden en kunnen we ook om 22.00 uur gewoon klaar zijn. De eersten vragenlijsten zijn al terug gestuurd. Mijn dank hiervoor!

Graag zou ik willen weten wie er naar de jaarvergadering komt en of je thee of koffie drinkt. Dit graag even mailen. Dan weet ik hoeveel stoelen ik moet klaar zetten, etc.

Vanwege de vorst heb ik de handpomp afgesloten, anders vriest die kapot. Er stonden nog vrij veel winterwortel en wat bietjes op het land. Die kunnen ook niet tegen de vorst. Ik heb zo'n 70 kg winterwortel en een kist bietjes binnen gehaald. Die zet ik dan later in de tunnelkas. Wie wat bewaard, die heeft wat!


Tip: Voor een paar euro koop je fijne werkhandschoenen. Die zijn warm en door de rubberen vingers ook flexibel en voel je nog wat je doet. Dan blijft ook bij koude het oogsten leuk.

Te oogsten:

Prei: Staat links van de NZ-spinazie. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten af snijden. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Spruiten: Struik met mooie spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 250 gram per volwassene.

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene. Toscaanse palmkool met spekjes en pasta. Erg lekker.

Recept staat op de site.

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Deze is nog lekker mals. Voorraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100-400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Wortel: We gaan nu over op de dikke winterwortel. Staat op de rechterhelft van de tuin. Vooraan beginnen met oogsten aub. Is een speciaal dik en kort ras, wat je zo uit de grond trekt. Ongeveer 300 gram per volwassene of 1 wortel

Voor de liefhebber

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Kan lichte vorst hebben.

Rode kool: Staat achteraan, rechts naast de spruiten. 1 kleinere per volwassene. Een grote voor 2 of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Rode Bieten: Staan op de rechterhelft van de tuin. Het zijn kleintjes. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Savooi kool:  Staat links naast de palmkool.Je mag zowel de gele, als ge groene oogsten. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Kijk voor de recepten op deze site bij Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten