Ik ben afgelopen weekend naar de CSA-conferentie in Belgie geweest. CSA staat voor Community Supported Agriculture en betekent door de gemeenschap gesteunde landbouw. De Nieuwe Akker werkt ook met de CSA-principes. Op deze conferentie ontmoeten belgische- en nederlandse  CSA-boeren en -boerinnen elkaar en wisselen kennis en ervaringen uit.Het was goed om elkaar weer te zien en om te horen hoe de CSA-bedrijven zich ontwikkelen. Zondag heb ik 2 zelfoogstbedrijven bezocht. Een met 360 en een met 380 leden! Ik was erg onder de indruk van de ontwikkelingen in Begie. Zij hebben een sterke organisatie en lopen voor ten opzichte van Nederland. Een aantal opvallende zaken zal ik ook tijdens de jaarvergadering met jullie bespreken.

7 januari is de jaarvergadering van de Nieuwe Akker.
Deze vind plaats op de Groene Golf aan de Gooierstraat 9 te Deventer. Van 19.30 – 22.00 uur.

Op deze bijeenkomst bespreken we het afgelopen jaar;

  • de financiele en economische stand van zaken
  • de groenteteelten
  • de communicatie
  • de voorzieningen
  • de toekomst

We kijken naar wat goed ging en naar wat beter kan. Hierin hebben de leden een grote stem. Hier worden ook besluiten genomen! Dus het zou fijn zijn als je er bij kan zijn.

Graag zou ik willen weten wie er naar de jaarvergadering komt en of je thee of koffie drinkt. Dit graag even mailen.
Dan weet ik hoeveel stoelen ik moet klaar zetten etc. Tot nu toe hebben zich 8 mensen opgegeven.

Voor diegene die schorseneren oogsten. Graag de grond die je wegschept naast het teeltbed leggen. Want soms beland de grond op de nog in de grond zittende schorseneren. Die zie je dan niet meer en worden dan ook niet geoogst.

De spruiten vallen wat tegen dit jaar. Dat komt onder andere doordat de koolgalmug dit jaar nogal actief is geweest. De larven hiervan zorgen voor vergroeingen, waardoor veel spruiten zich niet mooi sluiten.

Ik heb de handpomp weer aangesloten. Dus er is weer water.


Te oogsten:

Winterwortel: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 500 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat links van de NZ-spinazie. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten af snijden. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je wegschept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Spruiten: Struik met mooie spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Deze is nog lekker mals. Voorraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel.Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Voor zover de bladgroenten zoals snijbiet niet bevroren zijn mag je daar nog gewoon van oogsten.

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Kan lichte vorst hebben.

Savooi kool:  Staat links naast de palmkool.Je mag zowel de gele, als ge groene oogsten. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rode Bietjes: Staan op de rechterhelft van de tuin. Ze zijn klein!. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

 

Recepten zijn op de website te vinden onder Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten