Het eerste weekbericht van 2015. Ik wens jullie allemaal een gezond en groeizaam nieuwjaar!

En ik hoop dat we samen van de Nieuwe Akker een mooie, duurzame en gezonde tuinderij kunnen maken!

Ik hoop je te zien op de jaarvergadering op woensdag 7 januari. Als je komt graag even een e-mailtje sturen. Dan weet ik hoeveel stoelen ik moet klaar zetten.

De jaarvergadering vind plaats op de Groene Golf aan de Gooierstraat 9 te Deventer. Van 19.30 – 22.00 uur.

Op deze bijeenkomst bespreken we;

-de financiele en economische stand van zaken

-de groenteteelten

-de communicatie

-de voorzieningen

-de toekomstplannen

We kijken naar wat goed ging en naar wat beter kan. Hierin hebben de leden een grote stem.

Het heeft afgelopen zaterdagnacht flink gevroren. Ik heb de jonge aardbeien aanplant onder het vliesdoek gelegd. Dan komen ze wat beter de vorst door. Door de vorst zal de snijbiet wel een flinke tik gekregen hebben. De groenlof ook, maar ik zag dat een aantal kropen nog wel redelijk leken. Sterk spul, die groenlof.


Te oogsten:

Winterwortel: Ligt klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat links van de NZ-spinazie. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten af snijden. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je wegschept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Spruiten: Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Vooraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram of 1 hele wortel per volwassene.


Voor de liefhebber

Voor zover de bladgroenten zoals snijbiet niet bevroren zijn mag je daar nog gewoon van oogsten.

Groenlof:  Staat rechts van de bietjes, achteraan . Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Kan lichte vorst hebben. Zolang de voorraad strekt.

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel.Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Savooi kool:  Staat links naast de palmkool.Je mag zowel de gele, als ge groene oogsten. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Voor recepten kan je ook op de website ijken bij Recepten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten