Kom net weer terug van een weekje klussen bij mijn ouders. Ben gelijk even op de tuin wezen kijken. Het is door al die regen een natte bedoening. Vooral de paden worden modderig. Ik zal de komende dagen meer houtsnippers op de paden strooien.

pastinaak-frietjesDe groentevoorraden worden langzaam, maar zeker kleiner. De prei en winterwortel zijn bijna op. Van de pastinaken is nog erg veel. Hier mag je veel van oogsten. Kan je thuis ook een voorraad van aanleggen. Wist je dat je van pastinaak lekkere frieten kunt bakken? Is echt een aanrader. Pastinaak even onder de kraan schoon schrobben met een harde borstel. Afdrogen en in dunne frieten snijden. Even voorbakken op 160 C en daarna afbakken op 190 C. Eet smakelijk!


Te oogsten:

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool: Je oogst nu de toppen van de plant. Die kan je ook afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je weg schept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Spruiten: Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Je mag veel oogsten. Ook om thuis een voorraadje aan te leggen. Tot 4 kg. Per volwassene.

Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. De bruikbare bladeren zijn niet meer zo groot, maar als je jong blad snijd, heb je prima groente. Je oogst zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200 gram/volwassene.

Prei: Staat links van de NZ-spinazie. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie bladpunten af snijden. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterwortel: Ligt klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij: Staat helemaal links vooraan op de tuin. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten