houtsnippers padBen net terug van de tuin. Nu de vorst een beetje in de grond zit, zijn de paden goed begaanbaar. Maar volgende week hebben we weer dooi en regen. Daarom nog weer wat snippers op de paden gestrooid.
Door de vorst in de grond zijn de schorseneren en pastinaak nu lastig uit de grond te krijgen. Begin volgende week gaat het weer dooien. Dus dan weer te oogsten. Voor de bladgroenten zoals winterpostelein geldt, dat je ze alleen kan oogsten, als ze niet bevroren zijn. Anders wordt het snot. In de tunnelkas was het vanmiddag net dooi. En zeker als de zon er op geschenen heeft kan je oogsten. Eind van de middag maak je de beste kans. Palm- en boerenkool kan je gewoon oogsten.

Ik ben gisteren naar de bio-vakbeurs geweest. Hier presenteert zich de biologische sector van Nederland. Ik ga bijna elk jaar en de meeste bedrijvenstands ken ik wel. Maar er komen altijd weer nieuwe bedrijven en organisaties bij. Er waren ook interessante workshops en lezingen. Er was veel aandacht voor de bodem. De levende bodem is voor een groot deel nog onontgonnen gebied voor de wetenschap. Maar er komen steeds meer inzichten welke kant we op moeten voor een duurzame bodemvruchtbaarheid. Voor mij erg inspirerend. Ga dit jaar een proefje doen op de Nieuwe Akker. Ga gedurende het seizoen bijmesten met gras-maaisel en kijken wat het effect is


Te oogsten

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je weg schept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Spruiten: Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene. Als het bevroren is beter niet oogsten, want dan word het snot.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. Rechts van de bietjes , vooraan. We oogsten nu op een andere plek! Hier zitten meer dikken. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Je mag veel oogsten. Ook om thuis een voorraadje aan te leggen. Tot 4 kg. Per volwassene.

Voor de liefhebber

Boerenkool: Je oogst nu de toppen van de plant. Die kan je ook afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. De bruikbare bladeren zijn niet meer zo groot, maar als je jong blad snijd, heb je prima groente. Je oogst zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 200 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt. Als het bevroren is beter niet oogsten.

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten