Het duurt niet lang meer of ik kan het land gaan klaarmaken voor het nieuwe seizoen. Vorig jaar was dat eind deze maand. Normaal is het begin maart. Daarom enkele afspraken weer op scherp gesteld. Zo ruil ik gras tegen wederdiensten zoals ploegen en werktuigen gebruik.

Heb ook een andere zaaimachine gekocht. Mijn oude werkte niet helemaal goed meer. En een wielschoffel. Hier kan ik naast schoffels ook andere werktuigjes aan vast maken, zoals cultivator-tanden en miniploegjes. Erg handig.

Er is nog veel pastinaak met mooie grote wortels. Op het teeltbed staan 3 rijen naast elkaar. Daar waar er nog pastinaak in de grond zit, zie je een paar kleine blaadjes boven de grond uitkomen. Zie ook foto. Met vorst wat lastiger uit de grond te krijgen.

Te oogsten

Palmkool: Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je weg schept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Niet oogsten als het bevroren is. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Je mag veel oogsten. Ook om thuis een voorraadje aan te leggen. Tot 4 kg. per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Spruiten: Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Je moet even goed zoeken en ook onder de bladeren kijken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Je oogst nu de toppen van de plant. Die kan je ook afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. De bruikbare bladeren zijn niet meer zo groot, maar als je jong blad snijd, heb je prima groente. Je oogst zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 200 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt. Als het bevroren is beter niet oogsten.

Koolraap: Staat aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn grote knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten