We hebben nog steeds koude nachten, maar volgende week begin ik met het voorzaaien van de eerste groenten en kruiden. Zo ga ik dit jaar spitskool, broccoli en een vroeg ras savooie kool, in de tunnel voorkweken. Om wat vroeger in het voorjaar wat meer variatie in groenten te hebben.


Gezamenlijk project: uien telen

Op de jaarvergadering is afgesproken om ook dit jaar gezamenlijk de uien te gaan telen. En wanneer de uien in september geoogst zijn, gezamenlijk af te sluiten met een pan uiensoep boven het vuur. Het begint met de uitjes planten, daarna een aantal keren onkruid wieden. En dan als ze groot en rijp zijn optrekken, zodat ze kunnen drogen en dan van het land afhalen.

jonge uitjes

jonge uitjes

Het uienplanten staat gepland voor zaterdag 4 april.  Ik stel voor om 10:30 uur te beginnen. En dan om 12:00 uur koffie, thee en iets lekkers. Vorig jaar waren we met ongeveer 10 personen en in een uurtje klaar. Ik wil graag een idee hebben hoeveel mensen er komen.

Dus geef je op !

Er is nog veel pastinaak met grote wortels. Op het teeltbed staan 3 rijen naast elkaar. Daar waar er nog pastinaak in de grond zit, zie je een paar kleine blaadjes boven de grond uitkomen. Met vorst wat lastiger uit de grond te krijgen.


Te oogsten

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je weg schept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Niet oogsten als het bevroren is. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Je mag veel oogsten. Ook om thuis een voorraadje aan te leggen. Tot 4 kg. per volwassene.


Voor de liefhebber

Spruiten: Vooral kleine spruitjes en zijn bijna op. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Je moet even goed zoeken en ook onder de bladeren kijken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Palmkool: Voornamenlijk kleine bladeren. Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. De bruikbare bladeren zijn niet meer zo groot, maar als je jong blad snijd, heb je prima groente. Je oogst zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 200 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt. Als het bevroren is beter niet oogsten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten