uien plantenGezamenlijk project: uien telen

Op de jaarvergadering is afgesproken om ook dit jaar gezamenlijk de uien te gaan telen. En wanneer de uien in september geoogst zijn, gezamenlijk af te sluiten met een pan uiensoep boven het vuur op het oogstfeest.

Het begint met de uitjes planten.

Het uienplanten staat gepland voor zaterdag 4 april.  Ik stel voor om 10:30 uur te beginnen. En dan om 12:00 uur koffie of thee.

Ik wil graag een idee hebben hoeveel mensen er komen. Er hebben zich tot nu toe 3 personen opgegeven. Als je wel mee wilt helpen, maar je hebt je nog niet opgegeven, of 4 april is een probleem, dan hoor ik dat graag!


Het nieuwe teeltseizoen is begonnen! Ik heb gisteren spitskool, broccoli en savooie kool gezaaid. Ik zaai deze groente in platen met 80 kleine potjes. In totaal zijn ruim 700 stuks gezaaid. Nadat ze ontkiemd zijn zet ik de plantjes in de tunnelkas, waarna ze na ongeveer 5 weken op het land uitgeplant kunnen worden.


Vanaf volgende week ga ik zodra het weer goed is de eerste grondbewerking op het land doen. Ik ga dan de gewasresten, zoals de koolstronken en maisstengels klein maken en inwerken. Dat doe ik dan met een grondfrees achter de trekker. Daarna zal het land bemest en geploegd worden. Dus als je nog iets wil oogsten. Tot dan kan dat.

 

Te oogsten

Schorseneren: Staat rechts van de pastinaak. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een diepe gleuf graven. Graag de grond die je weg schept naast het teeltbed leggen. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Winterpostelein;  We oogsten in de tunnelkas. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Niet oogsten als het bevroren is. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat op rechter gedeelte tuin. De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Je mag veel oogsten. Ook om thuis een voorraadje aan te leggen. Tot 4 kg. per volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Vooral kleine spruitjes en zijn bijna op. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Je moet even goed zoeken en ook onder de bladeren kijken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Palmkool: Kleine bladeren. Staat rechts achteraan op het kool perceel. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool: Is bijna op. Je kan. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal links, achteraan. De bruikbare bladeren zijn niet meer zo groot, maar als je jong blad snijd, heb je prima groente. Je oogst zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 200 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt. Als het bevroren is beter niet oogsten.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten