Gezamenlijk project: uien telen.

Op de jaarvergadering is afgesproken om ook dit jaar gezamenlijk de uien te gaan telen. En wanneer de uien in september geoogst zijn, gezamenlijk af te sluiten met een pan uiensoep boven het vuur op het oogstfeest. Het begint met de uitjes planten. Het uienplanten staat gepland voor zaterdag 4 april.  Ik stel voor om 10:30 uur te beginnen. En dan om 12:00 uur koffie of thee. Er hebben zich tot nu toe 4 personen opgegeven. Als je wel mee wilt helpen, maar je hebt je nog niet opgegeven dan hoor ik dat graag!

Planten opkweken en muizen.

De meeste groenten zaai ik zelf. Een deel van die groenten kweek ik in de kas op. Een bekend probleem bij het opkweken, is dat muizen ook graag een graantje mee pikken. Ze zijn dol op de zaden. En kunnen veel schade aanrichten. Soms moet erop nieuw gezaaid worden. Muizenvallen kunnen helpen, maar is geen garantie. Ik heb op een oplossing zitten broeien en bedacht toen, dat als ik een tafelblad aan de tunnelbogen kan hangen, en daarop de plantjes opkweek, de muizen daar moeilijk bij kunnen komen. Dus zo geschiede. Er hangt nu een tafelblad in de tunnelkas.

tafelblad tunnelkasHet land wordt bewerkt.

Het wordt nu goed weer om de grond te gaan bewerken. Morgen of overmorgen ga ik het land frezen. Ik ga dan de gewasresten, zoals de koolstronken en maisstengels klein maken en inwerken. Dat doe ik dan met een grondfrees achter de trekker. Daarna zal het land bemest en geploegd worden.

Dat betekent dat we nu de “voorjaars-stop” in gaan. En dat we vanaf mei weer de eerste groenten kunnen verwachten.

Te oogsten:

Winterpostelein;  In de tunnelkas. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijdt je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Niet oogsten als het bevroren is. Ongeveer 200 gram per volwassene.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap