2015 05 bijenkastenAanstaand weekend is het IJsheiligen. Algemene stelregel is dat je na ijsheiligen ook de vorst gevoelige groenten kunt telen. Dat betekent dat nu ook de sperziebonen gezaaid kunnen gaan worden. Ik gebruik een robuust ras, dat geschikt is voor de vroege teelt.

We kunnen deze week beginnen met oogsten. De bijen op de Nieuwe Akker waren vorige week al volop aan het oogsten. Ze hadden een weiland vol met bloeiende paardenbloemen. Een prachtig gezicht.

We beginnen met een bescheiden oogst. Raapstelen . Ik vind de bosui, rucola en radijs nog net iets te klein. Die komen volgende week erbij. De meiraapjes die ik voor het eerst teel schieten ook al op. Ze hebben een prachtige paarse kleuring. Ook een plaatje waard.

Willen diegene die aan het begin van het seizoen hun abonnementsgeld betalen dit graag overmaken. De prijzen zijn:

Volwassen lid:     € 210,00

 9 t/m 12 jaar:     € 105,00

 5 t/m 8 jaar  :     €  52,50

 0 tot 5 jaar :        gratis

Hoeveel mag je oogsten? In principe mag je per groente zoveel oogsten wat je bij 1 maaltijd op eet. Ik geef voor de duidelijkheid wel een richthoeveelheid aan. Dit zijn hoeveelheden die normaal in een groentepakket gestopt worden. Als je dus een abonnement hebt voor 1 volwassene oogst je bijvoorbeeld bij de sperziebonen ongeveer 200 gram. Staan er ook kinderen op het abonnement dan oogst je bij kinderen die de helft betalen ook de helft en bij een kwart, natuurlijk ook een kwart. Soms als er heel veel is, zal ik aangeven dat er meer geoogst kan worden.


2015 05 raapstelenTe oogsten:

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin, achter de sla. Oogsten door met de hand een bosje te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!