2015 05 snijbiet peterselieEr is de afgelopen tijd veel gedaan op de tuin. De tomatenplanten zijn in de tunnelkas geplant. Ik heb per plant een gat gegraven, hier oude half vercomposteerde koemest en wat lavameel in gedaan. Ben benieuwd hoe de tomaten het dit jaar gaan doen!

Ik had snijselderij en peterselie opgekweekt. Ook deze zijn nu uitgeplant. In de kruiden tuin. Zie foto. De eerste suikermais is uitgeplant en er zijn sperziebonen gezaaid. Afgelopen week stond in het teken van onkruidbestrijding. Het grootste deel van het land is geschoffeld met de wielschoffel. Mede met hulp van Henk. Erg prettig. Ook zijn bijna alle groenten met de hand gewied. Dus het staat er nu allemaal redelijk schoon bij.

De ui mag vanaf nu ook gewied worden. Even een reminder voor de nieuwe leden. Op een leden vergadering hebben we afgesproken om de uien samen te telen. We hebben ze in april samen geplant en als er nu af en toe gewied wordt, kunnen ze mooi doorgroeien.

 

 2015 05 meehelpen wiedenAls je komt oogsten en je hebt een kwartiertje over, kan je zo een aantal meters wieden. Als 10 mensen dit doen, is het hele uienbed schoon. Bij droog weer mag het onkruid op het paadje blijven liggen. Anders graag vooraan op een kaal stuk grond op een hoopje leggen.

 

 

 


Te oogsten:

Bosuitjes: Staan vlakbij het afdakje. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten. Niet de gewone ui oogsten s.v.p. Let op het bordje bosui!

Meiraapjes: Staan links vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten. Je kan er onder andere salade van maken. Recept zie bijlage. Oogsten door ze uit de grond te trekken. De dikste eerst oogsten. 4 per volwassene.

Radijs: Staan helemaal rechts achteraan. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 8 per volwassene. Graag dikste eerst oogsten.


Voor de liefhebber

Spinazie: Staat rechtsachter op het land. De teelt is niet helemaal gelukt. Er is niet heel veel. Dus bescheiden oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene. Oogsten door onderaan te snijden.

Rucola: Staat rechts achter op het land. Gaat bloeien. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak Alleen blad oogsten en plant laten staan. Bosje per persoon.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.