2015 05 nieuwe plantjesEr is afgelopen week weer veel gedaan op de tuin. Er zijn 2 bedden met spruiten geplant. En er zijn zo'n 430 stuks knolselderij plantjes de grond in gegaan. Ook is de eerste helft suikermais zit in de grond. Als het te hard regende kon ik mooi in de tunnelkas aan de tomatenteelt werken. De tomaten doen het goed.

Aankomende zondag staat de Nieuwe Akker op de braderie in Schalkhaar. Dan kunnen we ook mooi flyers uitdelen voor de open dag van 7 juni.    We hebben er 1000 laten drukken. We willen ook flyers door brievenbussen in Schalkhaar en de Vijfhoek gooien. Ik zoek vrijwilligers die hiermee een uurtje of zo zouden willen helpen. Je kan het doen wanneer het jou uitkomt. Ik hoor het graag.


Te oogsten:

Kropsla: Staat helemaal rechts achteraan. De kropjes zijn nog klein, maar omdat er veel is beginnen we al met oogsten. Oogsten door kropje onderaan door te snijden. 1 per volwassene

Raapstelen: Staan helemaal rechts achteraan op de tuin, naast de radijsjes. Oogsten door met de hand een bosje te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Tuinmelde: Staat links vooraan. Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. Er is nog niet heel veel. We kunnen ongeveer 100 gram per volwassene oogsten. Op de website ( www.nieuweakker.nl/tuinmelde) staat een recept.

Bosuitjes: Staan vlakbij het afdakje. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten. Niet de gewone ui oogsten svp. Let op het bordje bosui!

Meiraapjes: Staan links vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. De dikste eerst oogsten. 6 per volwassene. Voor recept zie ook bijlage.


Voor de liefhebber

Spinazie: Staat rechtsachter op het land. Er is niet zo veel meer. Dus bescheiden oogsten. Ongeveer 200 gram per volwassene. Oogsten door onderaan te snijden. Zolang de voorraad strekt

Radijs: Staan helemaal rechts achteraan. Ze beginnen behoorlijk dik te worden. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 8 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat rechts achter op het land. Gaat bloeien. Blad kan je nog prima eten. Is iets steviger en sterker van smaak Alleen blad oogsten en plant laten staan. Bosje per persoon.


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.

Veel plezier met de oogst.

Jan-Jaap Scholten