2015 05 gemaaid grasFijn dat het even regent. Ik had afgelopen week witlof en pastinaak gezaaid. Dus dat past mooi.

Nog voor de regen is het gras gemaaid. Het ziet er weer strak uit op de tuin.

Afgelopen zondag stond de Nieuwe Akker op de braderie in Schalkhaar. We hebben goed reclame voor de open dag van volgende week zondag kunnen maken. Dus zondag 7 juni van 13:00 – 17:00 uur open dag op de Nieuwe Akker. Met proeverij, rondleidingen en speciale aandacht voor de bodem. Zegt het voort, zegt het voort. Klik hier voor een digitale flyer. Gebruik die om het nieuws over de open dag zelf te verspreiden.

Ik wilde naast bladgroenten graag wat andere groenten al vroeg in het seizoen beschikbaar hebben. Daarom heb ik als experiment meiraapjes, tatsoi, vroege broccoli, savooie kool en spitskool geteeld. De meiraapjes zijn goed gelukt. De tatsoi niet, die ging al heel klein bloeien. De vroege koolsoorten heb ik eerst in de kas voorgekweekt. Daarna als kleine plantjes buiten uitgeplant en warmtedoek erover gedaan. Met als goed gevolg dat we nu al kunnen gaan oogsten!

Ik ben vooral tevreden over de savooie kool. Zie foto.

2015 05 savooiekool


Te oogsten:

Savooie kool: Staat helemaal links achteraan op het land. Oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Broccoli: Niet alle broccoliplanten hebben al stronkjes. Ze rijpen onregelmatig af. Maar we moeten nu wel beginnen. Diegene die deze week niet kunnen oogsten mogen de volgende week. Oogsten door stronkje uit de plant te snijden. 1 stronk per volwassene. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram. Ze staan helemaal in de uiterste hoek van het land, links achteraan.

Kropsla: Staat helemaal rechts achteraan. Oogsten door krop onderaan door te snijden. 1 per volwassene

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin, achter de sla. Oogsten door met de hand een bos te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bos per volwassene Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Rucola: Staat rechts achter op het land. Oogsten door met de hand een bosje te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Tuinmelde: Staat links vooraan. Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. . We kunnen ongeveer 300 gram per volwassene oogsten.

Bosuitjes: Staan vlakbij het afdakje. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten. Niet de gewone ui oogsten svp. Let op het bordje bosui!


Voor de liefhebber

Meiraapjes: Staan links vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Er zijn er niet heel veel meer. 2 per volwassene.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst.


Jan-Jaap Scholten