Aanstaande zondag is er tussen 13:00- 17:00 uur open dag op de Nieuwe Akker. Een geschikte middag om iemand mee te nemen, en de tuin te laten zien. Er is drinken en een proeverij met groenten van de tuin, en naast de gebruikelijke rondleiding extra aandacht voor de bodem van de tuin.

De afgelopen dagen staan nogal in het teken van onkruid bestrijding. Maandag de hele dag gewied. Dinsdag en woensdag gedeeltelijk gewied. Vandaag de hele dag geschoffeld, met hulp van Henk. En morgen ga ik met de tractor en een triltand-cultivator het onkruid te lijf.

En het planten en zaaien gaat natuurlijk ook gewoon door. Gisteren heb ik 200 slaplantjes geplant. Die had ik zelf opgekweekt op een klein kweekbedje op de tuin.

Ten aanzien van het gezamenlijke uien-project; Er mag gewied worden. Vooral in het middelste gedeelte is wieden nodig. Als je na het oogsten even 10 min. onkruid wied, kan dat al veel effect hebben. Als namelijk een aantal mensen dit doen is het uienbed zo weer schoon. Je mag het onkruid op het paadje laten liggen. De uien staan achter het bordje “hier niet oogsten”.

De eerste aardbeien kleuren rood! Dus gaan we beginnen met oogsten. Er zitten veel groene aardbeien aan de planten. Dus dat belooft wat!


Te oogsten

Savooie kool: Staat helemaal links achteraan op het land. Oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Kropsla: Staat helemaal rechts achteraan. Oogsten door krop onderaan door te snijden. 1 per volwassene

Rucola: Staat rechts achter op het land. Oogsten door met de hand een bosje te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene. Maar je mag veel meer., tot wel 5 bosjes. Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Tuinmelde: Staat links vooraan. Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten toppen(bovenste20 cm) te oogsten. We kunnen ongeveer 300 gram per volwassene oogsten.

Bosuitjes: Staan vlakbij het afdakje. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten. Niet de gewone ui oogsten svp. Let op het bordje bosui!

Aardbeien: Ze beginnen nu rood te kleuren. Dus beginnen we met oogsten. Ik weet niet hoeveel er tegelijkertijd gaan afrijpen. Zolang er rode aardbeien zijn oogst je ongeveer 250 gram per volwassene. De niet helemaal rode, kleuren thuis na. Bij de jonge aanplant; svp niet op het zwarte gronddoek lopen!


Voor de liefhebber

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin, achter de sla. Ze worden al groot en daardoor wat steviger. Oogsten door met de hand een bos te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bos per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Broccoli: Voor diegene die nog geen broccoli geoogst hebben! Niet alle broccoliplanten hadden al stronkjes. Ze rijpen onregelmatig af. Oogsten door stronkje uit de plant te snijden. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram. Ze staan helemaal in de uiterste hoek van het land, links achteraan.

Meiraapjes: Staan links vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Er zijn er niet heel veel meer. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.

Jan-Jaap Scholten