De Open dag van afgelopen zondag werd door zo'n 60 mensen bezocht. Het was goed weer. De proeverij was goed verzorgd en de hulp voor de catering liep soepel. Ik kon achter elkaar rondleidingen geven. Monique maakte weer mooie foto's. Er zijn 6 proefabonnementen afgesloten.

2015 06 07 opendag


We moeten even geduld hebben voor de peultjes en tuinbonen. Normaal zijn er nu wel peultjes, maar door de aantasting van de bladrandkever hebben ze een paar weken vertraging. De tuinbonen en koolrabi schieten al wel aardig op. Deze week snijbiet erbij en gelukkig komen door het zonnige en warme weer de aardbeien nu goed op gang.

Wie het leuk vind om volgende week een uurtje samen met mij onkruid te wieden, is welkom. Je kan me bellen of mailen, wanneer je zin hebt. Er mag sowieso tussen de uien gewied worden. Halverwege is een plekje hard nodig. Je kan het onkruid op het paadje leggen. Even uitleggen voor de nieuwe leden. Op de ledenvergadering hebben we afgesproken om de uien gezamenlijk te telen. In april starten we het seizoen door samen de uitjes te planten, daarna wordt er af en toe gewied en door mij geschoffeld. En dan in september op het oogstfeest sluiten we de uienteelt af met heerlijke uiensoep.

 

Te oogsten:

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Savooie kool: Staat helemaal links achteraan op het land. Oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten toppen(bovenste20 cm) te oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer oogsten mag. Tot het dubbele.

Bosuitjes: Staan vlakbij het afdakje. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Er is niet heel veel meer, dus we delen. Hoeveelheid: 3 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten. Niet de gewone ui oogsten svp. Let op het bordje bosui!

Aardbeien: Ik weet niet hoeveel er tegelijkertijd gaan afrijpen. Bij zonnigen warm weer rijpen ze snel. Zolang er rode aardbeien zijn oogst je ongeveer 250 gram per volwassene. De niet helemaal rode, kleuren thuis na.


Voor de liefhebber

Rucola: Staat rechts achter op het land. Gaat bloeien, maar blad kan je nog prima eten. Oogsten door blad te plukken. Een bosje per volwassene.

Kropsla: Staat helemaal rechts achteraan. Sla gaat schieten. Smaak word dan iets sterker. Oogsten door krop onderaan door te snijden. 1 per volwassene

Meiraapjes: Er zijn er nog een paar. Zolang de voorraad strekt.


Er zijn ook kruiden te oogsten. Zoals tijm en lavas. Ze staan langs het akkerpad.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!