Gelukkig heb ik een bron en een pompje op de tuin. Want water geven werd echt nodig. Vooral de uien, want die wortelen niet zo diep. Eerst nog wel even het onkruid weggehaald. Anders ga je dat ook nog stimuleren. Fijn dat ik hulp had met het onkruid wieden. Lekker een beetje praten onder het werk en voordat je het weet is het al weer tijd voor een lekker kopje thee.

aardbeienDeze week zijn er niet veel nieuwe groenten bij. De peultjes moeten nog goed op gang komen en de tuinbonen vind ik nog net te klein om morgen al te beginnen met oogsten. Normaal hadden we nu wel peultjes en ook bietjes erbij. Helaas is de 1e teelt bietjes mislukt, door zeer slechte opkomst. Gelukkig doet de 2e teelt bietjes het wel goed. En komt de 3e teelt nu net goed boven de grond. Er is veel groenten onderweg. Koolrabi, worteltjes, zomerpastinaakjes, bietjes, courgettes en sugarsnaps. Dus nog even geduld.


De aardbeien zijn nu echt goed aan de gang. Er hing vanmiddag zo'n overvloed aan de planten dat ik gelijk ging plukken.

Als je op vakantie gaat en zelf niet kunt oogsten, mag er iemand anders in jou plaats oogsten. Keertje uitleggen en het liefst meenemen naar de tuin. Naam, oogstweek en e-mailadres aan mij doorgeven en klaar is Kees. In de oogstweek van 10-16 juli en 17-23 juli komen 2x20 kinderen uit bijstandsgezinnen uit Apeldoorn op de tuin oogsten. Ze zijn dan op kamp, waarbij gezond en lekker eten en samen koken centraal staan. Het kamp draait op vrijwilligers en met een beperkt budget. Het zou mooi zijn als een paar leden hun vakantieweken aan het kinderkamp doneren. Dus als je in bovenstaande weken op vakantie bent en je wilt je groenten aan de kinderen geven, hoor ik dat graag.


Te oogsten

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Savooie kool: Staat helemaal links vooraan op het land. Oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten te toppen(bovenste 30 cm) te oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer oogsten mag. Tot het dubbele.

Aardbeien: Je oogst ongeveer 250 gram per volwassene. De niet helemaal rode, kleuren thuis na. Svp niet op het zwarte gronddoek lopen.


Voor de liefhebber

Spitskool: De kolen zijn nog wat los van binnen, maar we hebben veel, dus mag het al geoogst worden. Stevige kool uitzoeken. Door er lichtjes in te knijpen kan je dat voelen. Staat naast de savooie kool. Oogsten door stronk onder de kool door te snijden of knippen.1 per volwassene.

Kropsla: Staat helemaal rechts achteraan. Sla gaat schieten. Smaak word dan iets sterker. Oogsten door krop onderaan door te snijden. 1 per volwassene

Rucola: Staat rechts achter op het land. Bloeit, maar blad kan je nog eten. Oogsten door blad te plukken. Een bosje per volwassene.

Rode bessen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

b: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker, te koop. Te verkrijgen bij Jan-Jaap


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.

Jan-Jaap Scholten