Ik ben erg blij met de grote hoeveelheid regen die gevallen is. Op sommige plekken was de grond zelfs tot op 40 cm te droog. De afgelopen dagen is er vooral veel gewied(met de hand onkruid weghalen).


2015 06 26 schorsenerenDe schorseneren en witlofplanten(foto) staan er dan ook weer mooi bij. En dan nu weer een paar zonnige en droge dagen. Dan kan ik het onkruid met de schoffel goed bestrijden. Afgelopen week een klein soort pompoen en veldkomkommer geplant. De tuin begint steeds voller te raken met allerlei groenten. Een mooi gezicht. Deze week tuinbonen en peultjes erbij om te oogsten. Peultjes zijn er nog niet heel veel, maar dat komt denk ik nog wel. Volgende week worteltjes en waarschijnlijk sugarsnaps erbij. En misschien ook wel courgettes. De eerste kleintjes zitten er al aan.

Er zijn al aardig wat oogstweken aan het kinderkamp geschonken. Daar zullen ze erg blij mee zijn!

2015 06 26 kruiwagenVoor diegene die veel groenten van de tuin te sjouwen hebben. Op de parkeerplaats staat een kruiwagen die je voor het transport van je groenten kan gebruiken.

Als je een origineel kado wilt geven, kan je iemand een proefabonnement kado doen. Ik heb hier speciale kadobonnen voor, die je bij mij kunt kopen. En mogelijk levert dit ook een nieuw lid op. Niet onbelangrijk voor de Nieuwe Akker.


2015 06 26 nieuweakker honing

 

 

Sinds de laatste open dag hebben de imkers van de bijen op de Nieuwe Akker de voorjaarshoning in mooie potjes gedaan. Die zijn nu ook bij mij op de tuin verkrijgbaar. Een deel van de verkoop is voor de Nieuwe Akker.


Te oogsten

Spitskool: Staan helemaal links. Stevige kool uitzoeken. Door er lichtjes in te knijpen kan je dat voelen. 1 per volwassene.

Tuinbonen: Staan op rechter gedeelte van de tuin. De tuinboontjes zijn nog jong en klein. Het is daarom wel zaak alleen de allerdikste peulen te plukken, anders zit er te weinig in. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas. Er is nog niet heel veel, maar we beginnen wel met plukken. 100 gram per volwassene. Als er niet genoeg aan zit, mag je volgende week plukken. Ze groeien snel weer bij.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten te toppen(bovenste 30 cm) te oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer oogsten mag. Tot het dubbele.

Aardbeien: Ongeveer 250 gram per volwassene. Van de jonge aanplant mag ook geplukt worden. Svp niet op het zwarte gronddoek lopen.


Voor de liefhebber

Bessen en frambozen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kropsla: Staat helemaal rechts achteraan. Sla gaat schieten. Smaak word dan iets sterker. Oogsten door krop onderaan door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat rechts achter op het land. Bloeit, maar blad kan je nog eten. Oogsten door blad te plukken. Een bosje per volwassene.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap. Klein potje €2,50 Grote € 4,50


Jan-Jaap Scholten