2015 07 03 tunnen afgedektHet is goed warm. Zelfs zo warm dat ik bang was dat de tomatenplanten in de tunnelkas zouden verbranden. Maar daar hebben we wat op gevonden.


We hebben de tunnel afgedekt met wat we maar hadden en..... het werkt perfect. De temperatuur in de kas daalde met 10 graden! En nog iets leuks. Zag vandaag de eerste tomaat rood kleuren. Dus het duurt niet lang meer en dan kunnen we daar ook van smullen. Tja, soms zit het mee en soms zit het tegen. Met de sla- teelt zit het tegen. Er zaten op de plek waar ik zo'n 200 sla plantjes had geplant, veel ritnaalden in de grond. Een soort wormen en die zijn dol op sla. Ze eten de groeikern uit de plant, die dan vervolgens verwelkt en dan dood gaat. Er zijn nu nog maar 30 slaplanten over. Dus hebben we even geen sla.Helaas.


2015 07 03 cultivatorIk heb mijn eerste landbouwwerktuig gekocht!

Een triltand cultivator. Ik heb hem inmiddels smaller gemaakt zodat ik per teeltbed kan werken. Ik heb er gisteren het land mee bewerkt en daardoor veel onkruid bestreden. Erg fijn. Nu nog een eigen tractor. Daar wordt aan gewerkt.

Wie kan er helpen wanneer de kinderen van het kamp komen oogsten. Het kamp heeft wel eigen begeleiders, maar we vinden het wel prettig als er mensen zijn die weten waar de groenten staat en met een groepje kunnen mee lopen. En dan even voordoen hoe je de groenten oogst. Het gaat om dinsdag 14 en dinsdag 21 juli. Hoe laat weet ik nog niet. Wie kan er op deze data? Ik hoor het graag.

 

Te oogsten

Sugar snaps. Staan helemaal rechts vooraan. Zijn een soort peultjes, die ook dik mogen worden. Dus gevuld mogen zijn. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond.  Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene.

Zomerwortel:  Staat dicht bij de pomp. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer  200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Spitskool:  Staan helemaal links. Stevige kool uitzoeken. Door er lichtjes in te knijpen kan je dat voelen. 1 per volwassene.

Tuinbonen: Staan op rechter gedeelte van de tuin.  Dikste bonen plukken.  Ongeveer 1 kg per volwassene. Er is veel je mag tot het dubbele

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas.  100 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan.  Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan.  Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten  te toppen(bovenste 50 cm) te oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer oogsten mag. Tot het dubbele.

Aardbeien: Ongeveer 250 gram per volwassene.  Van de jonge aanplant mag ook geplukt worden. Svp niet op het zwarte gronddoek lopen.

 

Voor de liefhebber

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Bessen en frambozen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat rechts achter op het land. Bloeit, maar blad kan je nog eten. Oogsten door blad te plukken. Een bosje per volwassene.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad.  Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.

Met vriendelijke groet,
 
Jan-Jaap Scholten